IT… några tankar

”Du som är bra på data…”
Det har man hört några gånger. Och det slutar sällan väl. Till skillnad från många andra yrkesgrupper skall vi som jobbar med ”data”
1: kunna allt
2: jobba mer eller mindre gratis eftersom…
3: … det är vårt arbete men också vår hobby.

1: Om någon har ont i foten åker de till sjukhuset och förväntar sig att få tala med  någon som är expert på just ont i foten. Man snackar inte med en näsexpert om ont i foten. Eller en psykolog. Däremot förväntas vi som kan lite om datorer kunna allt från att redigera bilder och skapa en komplett hemsida till att kunna rädda bortslängda semesterbilder och få igång en kraschad hårddisk på en gammal rutten Pentium tvåa. Har vi ingen magisk diskett som löser alla problem blir folk besvikna. Kan vi inte skriva någon magiskt kommando i ”det där svarta” är det samma sak – besvikelse.

2: Om man är lite tjenis med en bilmekaniker ifrågasätter man sällan att denne vill ha skälig ersättning för de timmar det tar att byta avgassystem, byta topplockspackning eller vad de nu brukar göra. Samma sak med rörkrökare, elektriker och andra ”riktiga” yrkesmän- och kvinnor. Klart att de skall ha ersättning. Det begriper ju alla. Vi som fått lägga en hel dag på att få någon avlägsen släktings eller bekants grannes, gamla äckliga och totalhavererade skitdator att fungera igen får en fika eller i bästa fall en pizza. Då har vi även fått leta reda på skivor med operativsystem, ladda ned drivrutiner och program eftersom folk aldrig har ordning på de skivor som följde med datorn. Vi har dessutom fått ansvara för att ta backup på allt viktigt som det sagts inte skulle finnas på ”datan”.

3: Och allt detta vill vi göra eftersom vi tycker att det är kul. Det är därför vi jobbar med sånt här minst 8 timmar om dagen. Vi får aldrig nog verkar folk tro. Som om inte detta vore nog så tecknar man uppenbarligen ett livstids supportavtal också. Och det ingår i den där pizzan vi fick som ersättning.

Ovanstående har lett till att jag i princip inte hjälper folk längre med deras datorer. Det skall vara någon jag känner jäkligt väl i så fall.